Γεια σας κορίτσια,
Το λάδι καρύδας είναι ένα πολυαγαπημένο πολυχρηστικό προϊόν και το έχω αγοράσει πολλές φορές στο παρελθόν. Πάντα διάλεγα -όπως κι αυτή τη φορά- βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας και ήξερα πως είναι οπτικά αλλά και πως μυρίζει.
Έτσι, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν πολλές από εσάς απορήσατε με το πως είναι δυνατόν να λέω πως μου αρέσει πολύ η μυρωδιά του αφού το φυσικό λάδι καρύδας είναι άοσμο.
Εκεί θορυβήθηκα, λέω κοίτα να δεις που εδώ και 3 χρόνια αγοράζω παρθένο λάδι καρύδας και μόνο παρθένο δεν είναι. Άρχισα να το ψάχνω λοιπόν και μετά από πολύ μελέτη είπα να γράψω κι ένα σχετικό άρθρο.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι το λάδι που θα επιλέξουμε να είναι παρθένο. Ανάμεσα δηλαδή σε ένα επεξεργασμένο (ραφιναρισμένο, αποχρωματισμένο, με πρόσθετο άρωμα) και σε ένα παρθένο η επιλογή θα πρέπει να είναι πάντα η δεύτερη κι αυτό γιατί, όπως καταλαβαίνετε, είναι ποιοτικά ανώτερο, όση λιγότερη επεξεργασία δέχεται μια τροφή τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά διατηρεί και τόσο πιο υγιεινή είναι. Το παρθένο λάδι καρύδας φτιάχνεται από φρέσκες καρύδες και χωρίς βοήθεια υψηλών θερμοκρασιών ή χημικών ουσιών. Το τελικό προϊόν, είναι φυσικά, λιγότερο εκλεπτυσμένο από κάποιο επεξεργασμένο και διατηρεί περισσότερα φυσικά θρεπτικά συστατικά που δίνουν στο λάδι καρύδας χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Σε ένα επεξεργασμένο λάδι όλα τα θρεπτικά συστατικά έχουν αφαιρεθεί κι έτσι το αποτέλεσμα είναι άοσμο και άγευστο.
Αν και το παρθένο λάδι καρύδας, σε γενικές γραμμές, είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο, δεν είναι όλα τα παρθένα έλαια είναι ίσης ποιότητας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ποιότητας μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να παραγωγής παρθένου λαδιού καρύδας. Οι μέθοδοι και η φροντίδα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία καθορίζουν την τελική ποιότητα του προϊόντος.
Όταν ψάχνετε για το καλύτερο λάδι ποιοτικά η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το δεύτερο πράγμα που ψάχνετε σε ένα υψηλής ποιότητας λάδι καρύδας είναι η αγνότητα.
Εάν είστε εξοικειωμένοι με το λάδι καρύδας ξέρετε πως έχει ένα υψηλό σημείο τήξης. Σε θερμοκρασία μικρότερη των 26 C γίνεται συμπαγές, σε υψηλότερες θερμοκρασίες μετατρέπεται σε υγρό. Μοιάζει με βούτυρο, όταν είναι στο ψυγείο είναι στερεό αλλά αν μείνει μια ζεστή ημέρα εκτός θα λιώσει.

Αν για την παραγωγή του λαδιού χρησιμοποιηθούν καρύδες που έχουν ξεραθεί στον ήλιο, θα περιέχει σχεδόν πάντα μούχλα. Η μούχλα δεν θεωρείται επιβλαβής, επειδή οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία είναι αρκετά υψηλές ώστε ουσιαστικά να αποστειρώνεται. Αν η θερμότητα που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανοικτή φλόγα, καπνός μπορεί να απορροφηθεί από το λάδι.
Το τρίτο πράγμα που ψάχνουμε σε ένα υψηλής ποιότητας λάδι καρύδας είναι το άρωμα κι η γεύση. Τα παρθένα έλαια καρύδων πρέπει να διατηρούν πάντοτε μια ήπια μυρωδιά και γεύση καρύδας. Αν όχι ,είναι ραφιναρισμένα. Αν δεν έχουν καμία γεύση, είναι επεξεργασμένα ακόμη και αν προέρχονται από φρέσκες καρύδες.
Κάποια παρθένα έλαια καρύδων έχουν πολύ έντονη γεύση ή οσμή. Αυτά είναι σχεδόν πάντα κακής ποιότητας. Η οσμή και η γεύση τους προέρχεται κυρίως από πρόσθετα αρώματα. Εάν το λάδι δεν έχει γεύση και μυρωδιά όπως αυτή της φρέσκιας καρύδας... beware.!!!
Κατά την επεξεργασία πολλών ελαίων καρύδων χρησιμοποιείται κάποιο είδος της θερμότητας. Συχνά ο καπνός από τη διαδικασία μολύνει το λάδι, δίνοντας μια καπνιστή μυρωδιά και γεύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μυρίζουν σαν ψητή καρύδα αλλά να έχουν γεύση στάχτης (πράγμα που δε θέλουμε). Γενικά, καλό είναι να επιλέγουμε "cold-pressed" έλαια, που σημαίνει πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα είδος θερμότητας.
Τα ανώτερα παρθένα έλαια καρύδων δεν πρέπει να έχουν ισχυρή ψητή ή καπνιστή γεύση/οσμή. Θα πρέπει να έχουν ένα ήπιο άρωμα και γεύση φρέσκιας καρύδας. Η γεύση, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι πολύ έντονη πρέπει να υπάρχει όμως.
Ακόμη ένα σημαντικό κριτήριο είναι η τιμή. Αυτή είναι ακόμα μια από τις περιπτώσεις που ισχύει το "ό,τι πληρώνεις παίρνεις"!!! Προφανώς, ένα πολύ φθηνό λάδι θα είναι κατώτερης ποιότητας.
Εν περιλήψει, τα τέσσερα πράγματα που ελέγχουμε είναι:
- παρθένο,
- εμφάνιση,
- γεύση και άρωμα και
- τιμή
Ουφ τα είπα όλα!!! :)
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο και την επόμενη φορά που αγοράσετε λάδι καρύδας να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή!!!
Πηγές: thecandidadiet.com, knowthecause.com, shape.com, bodyandsoul.com.au, expertnutrition.com, κ.ά.
παρα πολυ χρησιμο ποστ Βασω μου! -θα παω να ελεγξω τωρα αυτο που εχω να συγκρινω με τις πληροφοιρες που μας εδωσες.
ReplyDeleteφιλακια πολλα :-)
Πάρα πολύ χρήσιμο και αναλυτικό ποστ Βασιλική μου!!!
ReplyDeleteΣκέτη εγκυκλοπαίδεια!!! Μπράβο σου!!! :) :* <3
Οποτε να το παραγγειλω απο το iherb η οχι? :P
ReplyDeleteΏραιο θέμα. Έχεις να προτείνεις κάποια συγκεκριμένη βιολογική μάρκα:
ReplyDeleteΜπορεις να μας προτεινεις απο που να το αγαρασουμε;
ReplyDeleteΤέλειο!
ReplyDeleteRe pate kala?? Ladi apo karida?? Vale ladi.. kai fere kai mia karida..
ReplyDeleteΠήρα ένα και είναι άοσμο.
ReplyDeleteΘα πιάσει τόπο??